Kwasy omega-3 w diecie dzieci

Prawidłowe odżywianie, to jeden z najważniejszych czynników wpływających na rozwój zdrowie dziecka. Niestety w trakcie badań prowadzonych w ostatnich latach w Polsce zauważono, że dieta młodego pokolenia często jest nieprawidłowo zbilansowana.

Wpływa to nie tylko na stan zdrowia w dzieciństwie, lecz może też prowadzić do wielu poważnych konsekwencji w późniejszych etapach życia. Ponadto nawyki żywieniowe ukształtowane w młodym wieku, później ciężko zmienić.

Kwasy omega-3

Dieta dzieci i młodzieży charakteryzuje się zbyt małym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a za dużym – tłuszczów nasyconych. Dieta dzieci, jest zbyt uboga, lub całkowicie pozbawiona ryb morskich, które są najlepszym naturalnym źródłem kwasów omega-3. Kwasy te są konieczne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania młodych organizmów.

Naukowcy udowodnili, że dzieci, których dieta jest bogata w kwasy omega-3, mają lepsze wyniki w nauce, testach na inteligencję oraz wykazują się większą kreatywnością. Mają lepszy wzrok, pamięć i koncentrację. Dzieci te dużo rzadziej chorują i sprawiają mniej kłopotów wychowawczych. Dlatego tak bardzo ważna jest suplementacja kwasów omega-3 w okresie rozwoju dziecka.
Udokumentowano wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Okazuje się także, że obok takich substancji jak magnez czy cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko chorób alergicznych. Specjaliści podkreślają, że do coraz większej plagi alergii wśród najmłodszych przyczynia oprócz „sterylności” warunków życia, wadliwy sposób żywienia, czyli niedobory niektórych składników mineralnych i witamin.
Atopowe zapalenie skóry a kwasy omega-3

U małych dzieci reakcja skórna na spożywane pokarmy przejawia się czerwonymi, nadmiernie wysuszonymi miejscami na skórze. W łagodzeniu tych objawów pomocne jest suplementacja preparatami bogatymi w kwasy omega-3.

Coraz więcej badań potwierdza, że przyjmowanie w trakcie ciąży kwasów omega-3 i probiotyków, wpływa na prawidłowe kształtowanie elementów układu immunologicznego dziecka. Mimo iż wielu naukowców podkreśla konieczność dalszych badań w tym zakresie, wskazywane jest głównie bezpieczeństwo takiej terapii, możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania między innymi na atopowe zapalenie skóry, a także inne korzyści zarówno dla matki, jak i dziecka, np.: zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz rozwój funkcji poznawczych i ostrości wzroku u dzieci.

Konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych

Od lat specjaliści podkreślają, że karmienie piersią to najlepszy sposób żywienia dzieci w ciągu przynajmniej 6 pierwszych miesięcy. Mleko matki oprócz wielu immunoglobulin zawiera też kwasy omega-3. Niestety badania pokazują, że mleko Polek zawiera tych związków zbyt mało w stosunku do ilości rekomendowanych przez WHO. Dlatego konieczna jest modyfikacja diety bądź sięganie po suplementy diety bogate w kwasy omega-3. Jest to element profilaktyki pierwotnej, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka między innymi chorób alergicznych.

Taki system dietetyczny należy wdrożyć u dzieci, które nie są już karmione piersią. Należy pamiętać, że konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych, kwasy omega-3 muszą być stałym elementem w jadłospisie. Alternatywą w przypadku nietolerancji ryb bądź niechęci dziecka do takich produktów jest rozsądna suplementacja.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *